Een stevige basis in jezelf creëren

Het stormt om je heen

Heb jij het gevoel dat er erg veel gebeurt in je leven en dat je er weinig grip op hebt? Op dit moment lijkt het te stormen op aarde. Energieën komen langs en verdwijnen weer, ze volgen elkaar op in hoog tempo. Het lijkt je allemaal te overkomen en het enige wat je kunt doen is het laten gebeuren en blijven staan. Maar juist nu is blijven staan best lastig! Er wordt een groot beroep gedaan op je eigen stevige basis, als een soort test. En misschien is die basis wel niet zo stevig als je hoopte en vind je het moeilijk om je innerlijke rust te bewaren en een goede balans te vinden. Je oude vertrouwde manieren van gronden en tot rust komen werken niet meer zo goed, omdat het ook stormt in de aarde zelf. Als je Gaia ziet als een bewuste oermoeder dan lijkt ook zij wat wiebelig te zijn in haar basis en heeft ze niet de stevigheid en stabiliteit te bieden waar wij aan gewend zijn. Dubbel lastig dus!


Wat is een schaal van veiligheid?

Je basis vind je op de bodem van je bekken en het beeld ervoor is een schaal van veiligheid. Je hebt een stevige schaal nodig, gevuld met veiligheidswater om in je vertrouwen te blijven onder alle omstandigheden. Deze schaal biedt je alle vormen van vertrouwen die je nodig hebt, ten eerste vertrouwen in het leven, dat in al je basisbehoeften zal worden voorzien, zoals eten, drinken, een dak boven je hoofd en warmte. Maar ook vertrouwen in jezelf, dat jij in iedere situatie aanwezig bent en goed voor jezelf zorgt. De laatste is vertrouwen in de toekomst en juist die is erg lastig op dit moment, gezien de veranderingen die achter elkaar over ons heen rollen als een soort achtbaan van prikkels. Je hebt een nieuwe situatie nog niet doorgrond of er is alweer een nieuwe situatie ontstaan, in je privéleven en op wereldschaal. Dus waar kun je je op richten? Wat is je houvast? Waar begin je met verwerken?
Het antwoord is redelijk eenvoudig, richt je op jezelf, begin met je eigen basis, onderzoek jouw schaal van veiligheid. Zodra deze stevig is en goed gevuld kun je verder op alle andere levensgebieden. En vanuit jouw eigen schaal kun je ook de aarde steunen bij het creëren van een nieuwe stevige basis.

Waarom is je schaal gebroken

Misschien ben je een heel bewust mens en neem je de wereld om je heen helder waar, neem je je eigen intuïtie serieus en vind je hierin een gevoel van zelfvertrouwen. En misschien is het juist dat gevoel dat nu wankelt. Zie dit dan als een uitnodiging om naar je eigen schaal te gaan kijken.
Hoe doe je dat? Door rustig te gaan zitten, diep en regelmatig door te ademen, je aandacht helemaal naar binnen te brengen en af te dalen in je lichaam. Je gaat als het ware binnendoor een kijkje nemen. Wanneer je helemaal op de bodem van je bekken bent aangekomen kijk je om je heen. Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het daar? Krijg je een indruk van je schaal van veiligheid?
Het kan goed zijn dat jouw schaal barsten vertoont, of gaten, of dat hij scheef hangt doordat er iemand aan de rand hangt. Het kan zelfs zijn dat hij in stukjes uit elkaar is gevallen. Dit is ontstaan doordat jij als baby in een onveilige omgeving bent terecht gekomen, zoals bij veel gevoelige mensen van onze generatie het geval is. Onze ouders hadden hun handen vol aan het overleven en opbouwen van een leven na de oorlog en hadden daardoor weinig aandacht over voor de subtielere behoeften van hun kind. Een kind heeft een soort beschermend veld van veiligheid nodig om in te kunnen ‘zijn’ zonder angst. Wordt dit veld niet neergezet door de ouders, dan komt de baby meteen in een soort ‘alerte modus’ terecht, er kan gevaar dreigen. Het zenuwstelsel wordt al heel jong geprogrammeerd op ‘aan staan’. Maar zijn er werkelijk bedreigingen dan is de baby nog te kwetsbaar om die zelf af te wenden, met als gevolg dat de schaal wordt beschadigd, het basisvertrouwen wordt aangetast. Zo ontstaat een onderlaag van angst bij alles wat het dagelijkse leven brengt, ook als de baby inmiddels volwassen is.

Je eigen schaal lijmen

Ben je een krachtig persoon en goed aangesloten op je eigen energiebron, dan heb je meestal geen last van dit patroon. Je kunt prima leven en overleven op je wilskracht, je oplossend vermogen, je vindingrijkheid. Totdat je in een situatie komt waarin je iets anders nodig hebt, zoals nu, er wordt collectief een beroep gedaan op ons basisvertrouwen. In de chaos van de transitie van de aarde is er minder houvast dan ooit en worden we allemaal getest op ons vermogen om met onzekerheid om te gaan. Niemand weet wat de toekomst brengt, sterker nog we creëren die toekomst zelf. Maar daarvoor hebben we wel onze volle aanwezigheid nodig. En dus een hele schaal. Wanneer je naar je schaal hebt gekeken op de bodem van je bekken kun je hem gaan repareren door jezelf voor te stellen hoe jouw schaal eruit ziet in al zijn glorie en schoonheid. Creëer een beeld van jouw prachtige schaal, helemaal compleet, zie de vorm voor je, het materiaal en de kleur, de afmeting. Maak een tekening van jouw schaal en hang hem ergens op waar je vaak langskomt en neem dat beeld steeds weer in je op. Breng het in gedachten naar de bodem van je bekken. En neem af en toe de tijd om even rustig te gaan zitten en deze schaal ook te vullen met veiligheid. Alles op je eigen moment, zoals het past in jouw leven, zonder dwang van de klok.

Samenwerken met de aarde, het nieuwe gronden

Misschien heb je al gemerkt dat ook je contact met de aarde is veranderd, minder gemakkelijk tot stand komt. Dat komt doordat ook de aarde haar basisveiligheid aan het hertellen is. Je kunt haar zien als een bewust wezen, een grote oermoeder, met eenzelfde energieveld als wij en dus ook met dezelfde thema’s als wij. Zolang de aarde voldoende kracht had om ons voortdurend van basisveiligheid te voorzien konden wij daar gemakkelijk op inpluggen. Aarde gaf ons onvoorwaardelijk een gevoel van veiligheid en stevigheid. Maar nu even niet! Het proces van Gaia gaat gelijk op met dat van ons en Gaia is ook haar basis aan het helen. Ze kan onze steun daarbij gebruiken, dus tijd om contact met haar te maken vanuit een andere intentie dan we gewend zijn. Wij kunnen haar nu onze aanwezigheid en steun geven, vanuit onze eigen basisveiligheid. Als kinderen die volwassen worden bieden wij moeder onze kracht en verwachten wij niet voortdurend iets te krijgen. Wanneer je de laatste tijd, het laatste jaar, moeite hebt met gronden dan ligt dat dus niet aan jou, dat is geruststellend maar tegelijk wordt er dus wel iets van je gevraagd.

Kintsugi, de gelijmde schaal

Kintsugu is een oude Japanse wijsheid die leert dat je een gebroken schaal kunt lijmen met gouden of zilveren lijm. De schaal wordt dan jouw unieke persoonlijke kunstwerk en een getuige van jouw pad door het leven, van de dingen die je hebt meegemaakt en overleefd, iets moois om trots op te zijn. Iets moois ook om met liefde te creëren en het is nu tijd om je schaal te lijmen. Vanuit de stevigheid en het vertrouwen van een geheelde schaal kun je om je heen kijken en anderen de hand reiken. Zoals je ook Gaia kunt steunen. Dan heb je een basis gelegd voor de andere thema’s in je leven die heling vragen en daarna gemanifesteerd kunnen worden. Veel plezier met jouw Kintsugi.

Marianne van der Schilden

Plaats een reactie