Over Itaka

Wat is Itaka?

Itaka is een centrum voor bewustzijnsontwikkeling.   Voor onze trainingen, readings en maatwerktrajecten kunnen zowel bedrijven als particulieren terecht.

Wie is Marianne?
Marianne van der Schilden is oprichter, inspirator en bezielend leider van Itaka. Zij richtte het in 2002 op als  verzamelplek voor iedereen die meer wil weten over de verborgen en spirituele kant van ons bestaan. Marianne begon haar loopbaan als wetenschappelijk medewerker aan de Wageningse universiteit. Het onderzoekdende deel van haar aard had plezier in het systematisch steeds meer kennis verwerven. Maar gaandeweg begon er iets te wringen en …

Wat is intuïtieve ontwikkeling?
In hun gebruikelijke gang door dit leven doen mensen de nodige kennis en ervaring op, maar er valt ook heel veel buiten wat wegkwijnt als je het geen aandacht geeft. Het is een belangrijke en veronachtzaamde kant van onze persoonlijkheid. Het is een kant die ieder van ons bezit, die helder kon zien, voelen, horen en die we onderweg naar onze volwassenheid zijn kwijt geraakt. Toch zijn veel mensen deze kant niet helemaal vergeten. Ze vermoeden dat er ‘iets’ is. Wat dat iets is en wat je ermee kunt doen, leer je bij Itaka.

Sommige mensen zijn nooit het contact met die kant van hen kwijtgeraakt Op eigen kracht ervaren zij al van alles. Maar wanneer zij dit spontaan willen mededelen aan anderen, stuiten zij nogal eens op vooroordelen en vaan zwijgen ze dan maar, bang voor ‘gek’ te worden versleten. Onze maatschappij is nog steeds niet ingesteld op acceptatie van bijvoorbeeld buitenzintuiglijke ervaringen of heldere dromen. Toch zijn tekenen dat het de goede kant op gaat met de wereld, ook in Nederland. Itaka is daarvan een voorbeeld. Bij ons kun je informatie op dit vlak zoeken en delen. Itaka organiseert hiervoor losse  intuïtieve avonden, lezingen en korte workshops.

Je kunt ook verder gaan en ernst maken met dat wonderbaarlijke vermogen dat we allemaal van nature in ons hebben.  Meestal noemen we het ‘intuïtie’, het ‘vanzelf weten’. Leg dat stille, wijze stemmetje diep van binnen niet langer het zwijgen op en begin bijvoorbeeld met onze basisopleiding Intuïtieve Ontwikkeling. Onze deelnemers staan elke keer weer versteld van wat ze ontdekken bij zichzelf en anderen.

Intuïtie is een ‘zachte’ kracht maar wie hem weet te hanteren wordt er juist sterker van. Hij is te vergelijken met water: zachter is er niet, maar het kan de hardste steen uitslijpen. Of kijk hoe zachte platenwortels graniet kunnen spijten. Wie zijn intuïtie ontwikkelt, boort een reusachtig en prachtig vermogen aan. Maar bij wie lang niet naar zijn intuïtie heeft geluisterd, begint hij klein en zwak als een teer plantje en de eerste resultaten zullen bescheiden zijn, maar ze mogen er wezen. De heldere vermogens die e ontwikkelt samen met je intuïtie kunnen bijvoorbeeld leren, je af te schermen voor negatieve invloeden in onze buitenwereld. Of je helpen dat eeuwige kritische stemmetje in jezelf eens wat rust te geven, zodat de stem van je innerlijk vrijuit mag spreken en je creativiteit er weer durft te zijn.

Binnen Itaka wordt Marianne bijgestaan door vele gastdocenten die bij Itaka trainingen, workshops en lezingen geven. Ook is altijd een team met ondersteuners aanwezig dat meehelpt lezingen te organiseren, beurzen, open dagen etc. (zie netwerk Itaka)

 

 

Wat betekent de naam ITAKA?

ITAKA (officieel Ithaca) is het eiland waar Odysseus naar op weg was toen hij zijn vele spannende avonturen beleefde. Bij aankomst, na jaren, bleek het eiland nogal tegen te vallen en uit kale rotsen te bestaan. Maar was hij niet op weg gegaan naar Ithaca, dan had hij al deze avonturen niet beleefd. En juist de reis heeft zijn leven inhoud en kleur gegeven.

Het motto van ITAKA als bedrijf is dan ook;

Het gaat niet om het doel, maar om de weg!

Je hart bepaalt de richting en geeft het doel aan en wanneer jij de weg volgt die je hart je ingeeft dan zal je leven rijk en avontuurlijk zijn.

Zoals prachtig beschreven in dit gedicht van Kafavis.

K.P.Kafavis:

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka
wens dan dat de weg lang mag zijn,
vol avonturen, vol ervaringen.
De cyclopen en de Laistrygonen,
de woedende Poseidon behoef je niet te vrezen,
hen zul je niet ontmoeten op je weg
wanneer je denken hoog blijft,
en verfijnd de emotie die je hart en lijf beroert.
De Cyclopen en Laistrygonen, de woedende Poseidon,
je zult hen niet ontmoeten als je ze niet in eigen geest meedraagt,
je geeft hen niet gestalte voor je geest.

Wens dat de weg dan lang mag zijn.
Dat er veel zomermorgens zullen komen
waarop je met grote vreugde en genot zult binnenvaren
in onbekende havens, pleisteren in Phoenicische handelssteden
om daar aantrekkelijke dingen aan te schaffen
van parelmoer, koraal, barnsteen en ebbenhout
ook opwindende geurstoffen van alle soorten,
opwindende geurstoffen zoveel je krijgen kunt,
dat je talrijke steden in Egypte zult aandoen
om veel, heel veel te leren van de wijzen.

Houdt Ithaka wel altijd in gedachten
Daar aan te komen is je doel.
Maar overhaast je reis in geen geval.
Beter is dat die vele jaren duurt
zodat je oud zult zijn wanneer je bij het eiland
het anker uitwerpt, rijk aan wat je onderweg verwierf,
en niet verwacht dat Ithaka je rijkdom schenken zal.

Ithaka gaf je de mooie reis.
Was het er niet, dan was je nooit vertrokken.
verder heeft het je niets te bieden meer.
En vindt je het wat pover, Ithaka bedroog je niet.
Zo wijs geworden, met zoveel ervaring,
zul je al begrepen hebben wat de Ithaka’s beduiden.